Vegetarische Brouillabaisse

Dit is het type recept dat je bewaart voor als je gasten hebt, laten we zeggen voor bijvoorbeeld ... Kerstmis! Het kost nogal wat tijd om te maken; de voorbereiding is zeker te doen maar het geheel heeft wel wat tijd nodig op het fornuis. Maar het kan helemaal van tevoren worden gemaakt, dus dat maakt het behapbaar. Mijn man vond het geweldig!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 Italian Tomato brouillon
  • ½ g safraanpoeder of 6 safraandraadjes
  • 200ml water
  • 1 tl boter
  • 1 tl venkelzaad
  • 0,5 tl anijszaad
  • 1 gele ui, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 kleine wortel, in kleine blokjes
  • ½ pastinaak, in kleine blokjes
  • 1 aardappel
  • ¼ venkelknol
  • 65g witte bonen
  • 125ml droge witte wijn
  • 1 tl verse tijm
  • Optioneel: 1 noriblad, in kleine stukjes
Serveren
  • ¼ venkelknol
  • Verse tijm en dille
  • 2 stukken zuurdesembrood
  • Optioneel: Zeste van ¼ sinaasappel
Aioli
  • 1 eigeel
  • ½ el citroensap
  • 65 ml olijfolie
  • 65 ml koolzaad
  • 1 teentje knoflook
  • Zout peper


Voorbereiding

Verwarm de oven tot 220°.

Verwarm een gietijzeren kookpot op een middelmatig vuur. Smelt boter en voeg het venkelzaad, anijszaad, ajuin en look toe. Laat voor enkele minuten sauteren tot de ajuin zacht en glazig is geworden. Voeg wortels, pastinaak en venkel toe en voeg na enkele minuten de witte wijn toe. Laat 5 minuten sudderen en voeg dan de aardappel, bouillon, safraan, nori en tijm toe. Roer goed om en laat sudderen voor minstens 30 minuten. 

Snijd de overige venkel in 4 delen. Leg deze op een bakplaats bekleed met bakpapier en besprenkel met olijfolie en zout en peper. Bak gedurende 20 minuten tot ze zacht zijn en licht verbrand langs de zijkanten. 



Als de gekookte groenten zacht zijn, voeg je tot slot de bonen toe en laat je nog enkele minuten sudderen alvorens te serveren.

Aioli maken: Klop eidooier* en citroensap in een metalen kom om goed te mengen. Voortdurend kloppen (met de hand met een ballongarde) terwijl u de olie heel langzaam druppelt, 1 theelepel per keer, tot de saus is ingedikt. Roer de fijngehakte knoflook erdoor en breng de aioli op smaak met citroensap, zout en peper.

Serveer de soep in brede kommen, bestrooi met geroosterde venkel, dille, een klodder aioli, sinaasappelzeste en een stukje zuurdesembrood.

Heb je ideeën voor winkels in je buurt? Laat het ons weten!