Pittige Tomatensoep Met Bonen
Bonen in tomatensaus... Het was vroeger iets waar veel mensen de gruwel van kregen door dit op kamp met de jeudgbeweging voorgeschoteld te krijgen (mezelf inclusief!). Sinds een paar jaar ben ik steeds meer gaan houden van de smaak en textuur van bonen. Daarnaast is het een super goede bron van eiwitten, vezels, vitaminen en ijzer. Toen ik Justine Snacks dit recept zag maken, moest ik het ook proberen met de Italian Tomato. Het is zo goed!
Voor 2 personen
- 50ml olijfolie
- 1/2 witte ui, in plakjes
- 2 takjes tijm, steeltjes verwijderd
- 2 cm gember, geraspt
- 1 theelepel witte misopasta
- 1 theelepel sambal oelek, meer als je van pittig houdt (als je dit niet hebt thuis, werkt harissa ook)
- 1 theelepel honing
- 1 pot Italian Tomato
- 240g bonen, uitgelekt en afgespoeld - witte bonen, cannelinibonen, borlottibonen, kikkererwten,...
- 1 theelepel rijstwijnazijn (als je dit niet hebt thuis, werkt witte wijnazijn ook)
- Serveer met geroosterde toast met boter
- Optioneel: boerenkool, spinazie,...
- Optioneel: neem 2 eidooiers en marineer deze in 50ml tamari of sojasaus. Voeg bij het serveren van de soep één eidooier toe aan elk van de kommen.
VOORBEREIDING
Doe de olijfolie in een pan en zet op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en bak 2 minuten. Voeg de tijm toe en bak nog 4-5 minuten tot de ui zacht en glazig is.
Voeg de gember toe en blijf roeren en kook nog een minuut. Zet het vuur lager.
Klop in een aparte kom de misopasta, sambal oelek, honing en Italian Tomato tot een gladde massa.
Voeg de bonen toe aan de pan en roer. Schenk de pikante bouillon erbij.
Voeg de rijstazijn toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
Serveer warm met geroosterd brood en besprenkel met nog wat olijfolie, smullen maar!
TIP
1. Voeg je graag nog wat extra groenten toe? Dan kan je kiezen voor spinazie of boerenkool. Die voeg je gewoon toe de laatste 5 minuten, op het moment dat je de bouillon erbij schenkt. De groenten zullen vanzelf krimpen.
2. Voeg een gezouten eigeel toe aan het recept (zie optioneel).
Begin met het toevoegen van de eierdooiers aan de sojasaus. Gebruik een lepel om ze te bedekken met een laagje sojasaus. Laat deze snel "uitharden" in de koelkast terwijl je de rest van het recept klaarmaakt. Deze stap is volledig optioneel, sla gerust over als eidooiers niet jouw ding zijn!
Heb je ideeën voor winkels in je buurt? Laat het ons weten!