Brouillabaisse
Hét kerstrecept van 2022 is deze Brouillabaisse. Klassiek, decadent en oh zo smaakvolle vissoep. Perfect als voorgerechtje. De soep kan je gemakkelijk op voorhand maken en op het moment dat je aan tafel wilt gaan, warm je de soep op, leg je de stukken vis er in gedurende 4-5 minuten, dresseren en klaar is kees! Laat het smaken!
Voor 4 personen
- 2 potten Italian tomato bouillon
- Olijfolie
- 1 sjalot, versnipperd
- ½ venkel, fijngesneden
- Peper en zout
- 4 tenen knoflook, tot moes geplet
- 4 ansjovisfilets, in kleine stukjes
- Snuf chiliflakes
- 1 el venkelzaad, geplet
- 200 ml witte wijn
- 20 saffraandraadjesBundeltje van verse tijm, oregano, laurierblad
- 500 g vongolé (of kokkels)
- 500 g stevige, witte vis (bv zeeduivel), in stukken van 3 cm
- 8 gamba’s (mét pantser)
- 20 g platte peterselie, fijngehakt
- 4 sneden (zuurdesem)brood
Voor de rouille
- 2 eierdooiers
- 1 tl mosterd
- zout
- 2 dl neutrale olie (bv. zonnebloemolie)
- 3 tenen knoflook, tot moes geplet
- 10 saffraandraadjes
- Snuf cayennepeper
- 1 tl paprikapoeder
VOORBEREIDING
Verhit olijfolie in een grote kookpot en stoof de sjalot en venkel 5 min. aan over een middelhoog vuur. Kruid met peper en zout. Voeg de knoflook, ansjovis, chiliflakes, en venkelzaad toe en stoof 2 min. verder alvorens met witte wijn te blussen. Laat 1 min. uitkoken en voeg de Italian tomato bouillon, saffraandraadjes en samengebonden kruiden toe. Laat een half uurtje, onder een deksel zacht pruttelen over een laag tot middelhoog vuur.
Maak ondertussen de rouille: klop met een garde de eierdooiers, mosterd en een flinke snuf zout los. Voeg in een zeer dunne straal en al kloppend de olie toe, tot je een dikke mayonaise hebt. Voeg vervolgens de tot moes geplette knoflook, saffraan, cayennepeper en paprikapoeder toe. Meng stevig dooreen.
Spoel ondertussen de schelpen grondig. Kruid de vis en gamba’s met peper en zout.
Haal de verse kruiden uit de soep en voeg de stukken vis, gamba’s en schelpen toe. Draai het vuur middelhoog, zet een deksel op de pot en laat 4 à 5 min. garen, of tot de schelpen net open zijn. Besprenkel met de peterselie en roer goed om.
Rooster de sneden brood met wat boter of olijfolie in een pan krokant.
Haal van het vuur, schep de soep met vis, gamba’s en schelpen in kommen en serveer met geroosterde (zuurdesem)brood en rouille.
Tip: de rouille kan je ook gewoon kant-en-klaar maken in de supermarkt!
Heb je ideeën voor winkels in je buurt? Laat het ons weten!